PonyFarma » Ishrana, smeštaj, nega

Ishrana, smeštaj, nega

Ishrana

Poni konje potrebno je hraniti senom, preporučuje se muhar ili druga kombinacija trava, a kao tvrd obrok pogodna je zob. Tokom toplih dana važno je da imaju dovoljno pitke vode. Preporučuje se da poni konji borave na livadi, odnosno otvorenom prostoru gde mogu da se istrče i pasu.

Ispaša

Veoma važan deo ishrane predstavlja ispaša (i to slobodna ispaša na prirodnoj livadi, ili posejanoj livadskoj travi koja je mešavina trava vijuka, ježevine, italijanskog i engleskog leluja.) Ispaša traje od ranog proleća do početka zime. Optimalna površina po jednom grlu iznosi oko 2 ara (sa premeštanjem uz pomoć električnog pastira).

Smeštaj

Važno je da ovaj prostor bude dobro ograđen jer konji mogu da se provuku ispod ili kroz delove ograde. Pored otvorenog prostora za nesmetano kretanje (1 grlo na 2 ara) neophodno je posedovati i adekvatnu staju.

Poni konji su izuzetno otporni na loše vremenske uslove i mogu da prežive na otvorenom temerature čak i do -30ºC, što svakako nije preporuka, ali ovaj podatak govori o njihovoj prilagodljivosti i otpornosti. Dovoljna im je samo nadstrešnica u zavetrini tokom hladnog ili kišnog vremena.


Timarenje

Zbog teških uslova u kojima su živeli, poni konji su izuzetno otporni na hladnoću, a tome doprinosi njihova izrazito gusta dlaka, gušća nego kod ostalih konja. Iz tog razloga, redovno timarenje im veoma prija i vrlo je preporučljivo.

Timarenje je najbolji oblik zbližavanja čoveka sa ponijem. Na ovaj način, konj i čovek stiču obostrano poverenje, a konj se navikava na prisustvo čoveka u svojoj blizini. Poni konji obožavaju češljanje češagijama, četkama i češljevima. Leti je uobičajno i kupanje.


Zdravlje

Iako su uglavnom veoma otporni na bolesti, mala veličina ovih konja uzrokuje veću verovatnoću za oboljevanje od srčanih problema nego kod većih životinja, što povremeno dovodi do rane smrti. Takođe, ponekad oboljevaju od herpesa ili ređe od bolesti kopita. Peporučuje se uobičajno čišćenje od unutrašnjih i spoljnijh parazita.

Kobila koja treba da se oždrebi mora biti odvojena od krda i imati posebnu negu. Ženke poni konja su inače veoma požrtvovane majke, te im se mora obezbediti poseban prostor dok ždrebe ne odraste.