Nega

TIMARENJE

Zbog teških uslova u kojima su živeli, poni konji su izuzetno otporni na hladnoću, a tome doprinosi njihova izrazito gusta dlaka, gušća nego kod ostalih konja. Iz tog razloga, redovno timarenje im veoma prija i vrlo je preporučljivo.

Timarenje je najbolji oblik zbližavanja čoveka sa ponijem. Na ovaj način, konj i čovek stiču obostrano poverenje, a konj se navikava na prisustvo čoveka u svojoj blizini. Poni konji obožavaju češljanje češagijama, četkama i češljevima. Leti je uobičajno i kupanje.

ZDRAVLJE

Iako su uglavnom veoma otporni na bolesti, mala veličina ovih konja uzrokuje veću verovatnoću za oboljevanje od srčanih problema nego kod većih životinja, što povremeno dovodi do rane smrti. Takođe, ponekad oboljevaju od herpesa ili ređe od bolesti kopita. Peporučuje se uobičajno čišćenje od unutrašnjih i spoljnijh parazita.

Kobila koja treba da se oždrebi mora biti odvojena od krda i imati posebnu negu. Ženke poni konja su inače veoma požrtvovane majke, te im se mora obezbediti poseban prostor dok ždrebe ne odraste.